Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
17.03.2021
Palivové dřevo pořád v prodeji
I když je začátek března, je pořád zima a je potřeba  mít dostatečnou zásobu palivového dřeva. Palivové dřevo pro Vysočinu Proto i my v Kněžicích  s... číst celé
24.03.2020
Palivové dřevo se slevou 500 Kč pro záchranné složky.
Rozhodli jsme se v této těžké době, jako alespoň malé poděkování, dát všem lékařům, zdravotním sestrám, policistům a hasičům při libovolném nákupu naš... číst celé
18.03.2020
Prodej a rozvoz palivového dřeva a dřeva na uzení nepřerušen.
Ani v této těžké době jsme nepřerušili výrobu a rozvoz palivového dřeva. Při platbě převodem získáte slevu 5%,  v rámci ochraby proti šíření koronavir... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. Dřevo na uzení

Dřevo na uzení

 

Domácí uzení je velmi oblíbené. Správný šmak dodá masu i sýrům vhodný výběr dřeva.

Uzení dodá pokrmům specifickou chuť a vůni.
Domácí uzené maso, uzeniny, sýry nebo ryby většina lidí miluje. I proto se této činnosti věnuje čím dál více lidí. Není ani tolik důležité, jakou techniku při uzení zvolíte, ale jaké dřevo vyberete. Bez nadsázky je to totiž to nejdůležitější, ne každé dřevo se totiž pro uzení hodí.
 
Při uzení hraje samozřejmě svou roli i výběr potravin, ale ten správný šmak dodá jakémukoliv masu, rybě nebo sýru právě dřevo, kterým v udírně topíte. Něco tak jednoduchého jako výběr dřeva opravdu může zhatit veškerou vaši snahu. A naopak, správně zvolené dřevo povýší i obyčejný pokrm na úžasnou delikatesu.
 

Každé dřevo dodá uzenému jídlu jinou chuť

Neexistuje žádný klíč, který by určil jeden druh dřeva jako nejlepší pro uzení. Každý má jiné chutě a tudíž si tak oblíbí i jiné dřevo. Přesto existují dřeva, která lidé k domácímu uzení používají nejčastěji.

Buk

Tento typ dřeva dává masu úžasnou chuť, jen je při jeho použití potřeba udírnu více hlídat. Dřevo má totiž velkou výhřevnost a občas dává více kouře a tepla, než pro pomalé uzení potřebujete. Buk je univerzální a hodí se k uzení většiny mas.

Akát

Vyzkoušet můžete také akát. Akátové dřevo je dobré pro většinu mas, nejlepší chuť dodá hovězímu a drůbeži.

Olše

Olše dodá uzeným pokrmům sladkou vůni. Toto dřevo je vhodné pro většinu mas, především zvěřinu, lovné ptáky, ryby a mořské plody. Je to právě olše, kterou rodilí Američané používali k uzení lososa.

Bříza

Na rozdíl od dubu můžete břízu použít, i když nebude perfektně vyschlá, dobře totiž hoří a nemá tolik aromatických látek a tříslovin, které ovlivní chuť masa. Nejčastěji se používá k uzení kousků vepřového a kuřecího masa.

Nejprodávanější
1.
Bukové dřevo na uzení 30cm 1 pytel (bez kůry)
Bukové dřevo na uzení 30cm 1 pytel (bez kůry)
Čistý buk bez kůry
Ihned k odběru, skladem 163 ks
  • Nejžádanější zboží
  • Časově omezená sleva
  • NOVĚ V PRODEJI
165,00 Kč
15 % sleva
140,00 Kč
2.
Akátové dřevo na uzení 30cm 1 pytel (bez kůry)
Akátové dřevo na uzení 30cm 1 pytel (bez kůry)
Čistý akát bez kůry
Ihned k odběru, skladem 193 ks
  • Nejžádanější zboží
  • Časově omezená sleva
  • NOVĚ V PRODEJI
165,00 Kč
15 % sleva
140,00 Kč
Cena:
Zobrazuji 1-2 z 2
  • Nejžádanější zboží
  • Časově omezená sleva
  • NOVĚ V PRODEJI
Akátové dřevo na uzení 30cm 1 pytel (bez kůry)
Běžná cena 165,00 Kč
140,00 Kč
140,00 Kč
Ihned k odběru, skladem 193 ks
ks
  • Nejžádanější zboží
  • Časově omezená sleva
  • NOVĚ V PRODEJI
Bukové dřevo na uzení 30cm 1 pytel (bez kůry)
Běžná cena 165,00 Kč
140,00 Kč
140,00 Kč
Ihned k odběru, skladem 163 ks
ks
Produktů na stránku 4590135

Dub

Velké oblibě se těší dub, dejte si ale pozor na to, aby bylo dubové dřevo dobře vysušené. V opačném případě může dát vyuzenému masu či rybě trošku nakyslou pachuť. Pokud jste v uzení nováčkem, začněte s dubem. Výsledná chuť masa bude silná, ale ne přehnaně. Dub se skvěle hodí k uzení jehněčího, hovězí, hřbetu, ryb, klobásek a tvrdých sýrů.

Třešeň

Sladká a ovocná, nejlepší na kuřata a krocany. Jen si pamatujte, že kůži barví do tmavě hnědé barvy. Skvělá volba, pokud se chystáte udit králíka nebo měkké typy sýrů.

Kaštan

Kaštanové dřevo se postará o sladký a ořechový chuťový profil. Je úžasné na šunku, vepřové ledviny a drůbež.

Jabloň

Jabloň má lehce nasládlou a hodně ovocnou vůni. Je vhodná především na lovné ptactvo, vepřové, šunku a měkké typy sýrů.

Javor

Nejjemnější dřevo pro uzení. Masu dodá decentní kouřovou příchuť. Skvěle se hodí pro uzení drůbeže, krocana, lovného ptactva a vepřového masa.

Slivoň

Další dřevo, které je podobné jako ořešák, ale je jemnější a sladší. Dřevo ze slivoní je univerzální, takže se hodí k uzení čehokoliv.

Ostružiník

Dřevo z ostružiníku dodá uzenému jídlu sladké, jemné, ovocné aroma. Jde o jedno z nejlepších dřev pro lovné ptactvo jako křepelka, hrdlička, tetřev a krocan.

Ořech

Nejvšestrannější volba pro různé způsoby uzení. Buďte ale opatrní, abyste dřeva nedali moc. Chuť by byla až příliš hořká. Je ideální pro větší kusy žeber a vepřových ramen a téměř každého červeného masa a drůbeže. Ořechové dřevo se postará o silné, kouřové a sladké aroma. Nejlepší možné dřevo na slaninu nebo šunku, můžete jej kombinovat s jabloní nebo javorem.

 

Pro jekékoliv informace ohledně palivového dřeva jsme na telefonu k dispozici každý den od 6 do 22 hodin včetně víkendů a svátků.