- Úvod
- Dřevo na uzení
Dřevo na uzení
Domácí uzení je velmi oblíbené. Správný šmak dodá masu i sýrům vhodný výběr dřeva.
Každé dřevo dodá uzenému jídlu jinou chuť
Neexistuje žádný klíč, který by určil jeden druh dřeva jako nejlepší pro uzení. Každý má jiné chutě a tudíž si tak oblíbí i jiné dřevo. Přesto existují dřeva, která lidé k domácímu uzení používají nejčastěji.
Buk
Tento typ dřeva dává masu úžasnou chuť, jen je při jeho použití potřeba udírnu více hlídat. Dřevo má totiž velkou výhřevnost a občas dává více kouře a tepla, než pro pomalé uzení potřebujete. Buk je univerzální a hodí se k uzení většiny mas.
Akát
Vyzkoušet můžete také akát. Akátové dřevo je dobré pro většinu mas, nejlepší chuť dodá hovězímu a drůbeži.
Olše
Olše dodá uzeným pokrmům sladkou vůni. Toto dřevo je vhodné pro většinu mas, především zvěřinu, lovné ptáky, ryby a mořské plody. Je to právě olše, kterou rodilí Američané používali k uzení lososa.
Bříza
Na rozdíl od dubu můžete břízu použít, i když nebude perfektně vyschlá, dobře totiž hoří a nemá tolik aromatických látek a tříslovin, které ovlivní chuť masa. Nejčastěji se používá k uzení kousků vepřového a kuřecího masa.
- Nejžádanější zboží
- Časově omezená sleva
- NOVĚ V PRODEJI
- Nejžádanější zboží
- Časově omezená sleva
- NOVĚ V PRODEJI
- Nejžádanější zboží
- Časově omezená sleva
- NOVĚ V PRODEJI
- Nejžádanější zboží
- Časově omezená sleva
- NOVĚ V PRODEJI
Dub
Velké oblibě se těší dub, dejte si ale pozor na to, aby bylo dubové dřevo dobře vysušené. V opačném případě může dát vyuzenému masu či rybě trošku nakyslou pachuť. Pokud jste v uzení nováčkem, začněte s dubem. Výsledná chuť masa bude silná, ale ne přehnaně. Dub se skvěle hodí k uzení jehněčího, hovězí, hřbetu, ryb, klobásek a tvrdých sýrů.
Třešeň
Sladká a ovocná, nejlepší na kuřata a krocany. Jen si pamatujte, že kůži barví do tmavě hnědé barvy. Skvělá volba, pokud se chystáte udit králíka nebo měkké typy sýrů.
Kaštan
Kaštanové dřevo se postará o sladký a ořechový chuťový profil. Je úžasné na šunku, vepřové ledviny a drůbež.
Jabloň
Jabloň má lehce nasládlou a hodně ovocnou vůni. Je vhodná především na lovné ptactvo, vepřové, šunku a měkké typy sýrů.
Javor
Nejjemnější dřevo pro uzení. Masu dodá decentní kouřovou příchuť. Skvěle se hodí pro uzení drůbeže, krocana, lovného ptactva a vepřového masa.
Slivoň
Další dřevo, které je podobné jako ořešák, ale je jemnější a sladší. Dřevo ze slivoní je univerzální, takže se hodí k uzení čehokoliv.
Ostružiník
Dřevo z ostružiníku dodá uzenému jídlu sladké, jemné, ovocné aroma. Jde o jedno z nejlepších dřev pro lovné ptactvo jako křepelka, hrdlička, tetřev a krocan.
Ořech
Nejvšestrannější volba pro různé způsoby uzení. Buďte ale opatrní, abyste dřeva nedali moc. Chuť by byla až příliš hořká. Je ideální pro větší kusy žeber a vepřových ramen a téměř každého červeného masa a drůbeže. Ořechové dřevo se postará o silné, kouřové a sladké aroma. Nejlepší možné dřevo na slaninu nebo šunku, můžete jej kombinovat s jabloní nebo javorem.
Pro jekékoliv informace ohledně palivového dřeva jsme na telefonu k dispozici každý den od 6 do 22 hodin včetně víkendů a svátků.